Македонците: Ние построихме Желязната църква в Истанбул!

Храмът е изграден в края на XIX век и тогава струва на българската държава над 1 милион франка, е другата част от историята

Новини
14:05 - 14 Ноември 2019
6232
Македонците: Ние построихме Желязната църква в Истанбул!

Православната църква "Свети Стефан" в Истанбул е построена с помощта и парите на Македония. Това твърдят от западната ни съседка, променила наскоро името си на Северна Македония.

Според тях малцина са тези, които знаят, че в църковния двор на Желязната църква, както е известен още храмът, са погребани много известни исторически личности, включително Партение Зографски - издал първия македонски учебник, а също така е бил още филолог, фолклорист и един от най-видните дейци на културата и църквата от 19 век в Македония. Също така то й е първият македонски митрополит.

"Нашата слепота, презрението ни към нашето строително наследство и пренебрегването на нашите деди оставят място някой друг да пренапише историята и да я представи като своя", пише електронното издание vesnik-ilinden.com.

Църквата "Св. Стефан" е построена през 1896 г., след като през 1890 г. получава султанския Ферман, на мястото на бившата малка дървена църква. Арменският архитект Йофсе Азнавур предложил църквата да бъде изцяло построена от желязо поради лошия терен, който не е бил безопасен за строителство с класически материали. Интересното е, че македонските инвеститори от 19-ти век веднага са били готови да инвестират в променящите се технологии по онова време, като сглобяемите части са били от чугун", пише още изданието.

Проектът на църквата „Св. Стефан“ е завършен през 1893 г., след което австрийската фирма „Вагнер“ е наградена. Това е същата компания, която е изпълнила строителните проекти: покривът на двора на Британския музей в Лондон и купола над Берлинския райхстаг. Желязото за църквата е пренесено от стотици кораби от Виена до Дунав и Черно море до Константинопол, а монтажът е отнел три години.

Архитектурният стил на църквата е бароков и е подобен на някои от реализациите на Андреа Дамянов. Днес само няколко църкви в Австралия и македонската инвестиция в Константинопол пазят паметта за изграждането на чугунени църкви в света! Самата църква е посветена на княз Стефан Богориди, а мощите му се намират в олтара, въпреки че той е бил висок и влиятелен офицер на Османската империя. Богориди е роден през 1775г. умира през 1859 г. в Котон, днешна България. Той е бил подкрепен от Георги Раковски - приятел и съратник на Константин Миладинов и организатор на тайното македонско общество в Атина.

В двора на църквата са погребани много известни личности като църковни активисти: Илирион Макариосополски, Аксентий Велески, Паисий Пловдивски", завършва изданието.

В началото на 2018-та приключи ремонтът на църквата „Св. Стефан”. Официално тя беше открита и осветена в неделя – 7 януари, точно 120 години след издигането й. Олтарът е обърнат към Златния рог, а над притвора се издига 40-метрова камбанария. Храмът е създаден в края на XIX век и струва на българската държава над 1 милион франка. Ремонтът на храма е постигнат с цената на усилията на няколко български правителства.

Тогава нашите медии пишат, че това е голям успех за българската дипломация и голям жест от страна на турската държава, която осигурява финансирането. Църквата е изградена изцяло от метал – около 600 тона, от родолюбиви цариградски българи след освобождението през 1878 г.

Преди 18 години метални елементи започнаха да се откъсват заради корозия на желязото. Всъщност, църквата е възстановена от турската държава. Стойността на ремонта достига 15 милиона турски лири. Църквата „Свети Стефан” е на само архитектурен паметник, на това място през 1860 година за първи път Иларион Макариополски служи на български език. Целият имот в квартал „Фенер” е дарен от княз Стефан Богориди, не случайно този квартал на брега на Златния рог е обитаван от българската колония в османската империя.