Македония нажежава страстите на Балканите: Бъдещият премиер Мицкоски щял да нарича страната си, както си иска

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ прикани Гърция да се обърне към международния съд, ако смята, че е нарушен Преспанският договор

Актуални новини
11:00 - 17 Май 2024
5126
Македония нажежава страстите на Балканите: Бъдещият премиер Мицкоски щял да нарича страната си, както си иска

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който се подготвя за бъдещ премиер на Република Северна Македония, призова Гърция, ако смята, че има нарушение на Преспанския договор, „да се обърне към международния съд” и там да се сблъскат аргументите на едната и на другата страна.

„Оценявам, че ВМРО-ДПМНЕ, както и правителството (в Гърция), ръководено от „Нова демокрация“, имат своя позиция по отношение на Преспанския договор, никой от нас не го харесва. Но за разлика от там (в Гърция), тук (в Република Северна Македония) Преспанският договор е част от македонската конституция и закони. Много пъти сме казвали, че това е реалност“, заяви Мицкоски, цитиран от БТА.

Новоизбраният президент на Северна Македония Гордана Силяновска отказа по време на клетвата си да произнесе конституционното име на държавата си, а именно Република Северна Македония.

За това как самият той и бъдещото правителство на Република Северна Македония ще процедират, Мицкоски отговори, че „комуникацията между институциите остава в съответствие със закона”, но е негово основно човешко право как да нарича държавата.

„И докато правя изявления и се обръщам към вас - журналистите, и очаквам, че това ще бъде поведението и на президента Силяновска, аз ще използвам термините Македония и македонски, защото, според нашето тълкуване на Договора от Преспа, така ние не го нарушаваме“, заяви Мицкоски.

„Използвам възможността да отправя послание към нашите приятели в Гърция - нека спрем със заканите и обструкциите и връщането към миналото, нека гледаме напред към бъдещето“, допълни още той.

„Ако смятат, че сме нарушили Преспанския договор, има международен съд, могат да започнат дело и ще сблъскаме аргументите си. Не бих искал да се стигне до там. Призовавам за приятелски и добросъседски отношение", посочи Мицкоски.

Той добави, че ВМРО-ДПМНЕ „няма да повтори грешките от миналото” и не възнамерява да променя имена на магистрали, летища или да строи паметници. 

„Искаме само протоколът за икономическо сътрудничество между двете страни да бъде ратифициран. Каня гръцки компании да инвестират в Македония и македонски компании да инвестират в Гърция. Така партньорите трябва да си сътрудничат, искам да видя такъв вид сътрудничество. За съжаление няма втори шанс за първо впечатление, а за съжаление първото впечатление от нашата съседка беше, че  вместо поздравления за убедителния триумф и на ВМРО-ДПМНЕ, и на Силяновска - видяхме показване на политически мускули. За съжаление повече от записаното в договора от Преспа е приложено тук в Македония, а от това, което виждаме в южната ни съседка, трите основни неща, които те трябваше да изпълнят, за съжаление не са завършени", каза още Мицкоски.

Той изрази очакване в близко бъдеще да се срещне с гръцкия премиер и да обсъди сътрудничеството в областта на икономиката, туризма, образованието.