Македония: Ще влезем в ЕС и без разрешение от България

Явно дискусиите по история са по-важни от борбата с корупцията и свободата на медиите, недоволства вицепремиерът от Скопие Никола Димитров

Новини
17:20 - 20 Ноември 2020
4052
Македония: Ще влезем в ЕС и без разрешение от България

Напрежението между България и Северна Македония продължава да расте, след като българското правителство отказа да пусне страната по пътя й към ЕС 

Македонският вицепремиер Никола Димитров разви пред австрийския вестник "Дер Щандарт" тезата, че страната му може да мине и без България по пътя си към Европа, предаде агенция "Фокус". За целта Скопие ще се обърне към по-приятелски страни в ЕС.

"Ако процесът ни на присъединяване е сведен до двустранен въпрос, в който дискусиите за историята ще станат по-важни от борбата с корупцията, от независимостта на съдебната система, функционирането на демократичните институции, свободата на медиите, околната среда и енергетиката, тогава това не е процес, който ни европеизира, а процес, който ни балканизира. Ето защо се нуждаем от програма за реформи с мрежа от приятели, които са тук, за да ни помогнат и трябва да си поставим ясни цели и да работим по тях “, казва Димитров.

„Първоначално бяхме блокирани от Гърция, но решихме този проблем. Тогава Франция създаде нова методология за разширяване и сега има нов проблем с България. Наистина е трудно да се разбере дали ЕС се отнася сериозно към нас. През март тази година все пак имаше зелена светлина от Съвета на ЕС - България беше част от този консенсус. След това, през октомври, получихме много положителен доклад от Европейската комисия."

Димитров подчертава, че няма да се водят преговори "кои сме и на какъв език говорим". „Това е част от исторически процес, а не от политическо решение. Дължим на нашия народ да защитаваме неговото достойнство и идентичност. Ако София не се оттегли, ще трябва да намерим нови начини за европеизиране на страната си", казва Димитров.