Македонка конкурира Мария Габриел за заместник на Рюте

Бившата министърка на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска сред фаворитите за зам.-шеф на НАТО

Общество
14:30 - 15 Август 2024
2164
Македонка конкурира Мария Габриел за заместник на Рюте

Мария Габриел

Бившата министърка на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска е съперничка на бившата външна министърка Мария Габриел за поста заместник-генерален секретар на НАТО, пише "Сега". Още преди да встъпи в длъжност като генерален секретар на НАТО на 2 октомври Марк Рюте вече пресява автобиографиите на кандидатите за най-близък помощник, пишат брюкселски издания.

Радмила Шекеринска изигра ключова роля за присъединяването на Северна Македония към НАТО преди четири години и би могла да стане най-високопоставената служителка в алианса от държава в Западните Балкани, която не е член на ЕС по редица обективни причини, които засягат и нашата страна.

„НАТО ще се нуждае от високопоставена фигура, която е високо компетентна, има твърд характер, умна е по отношение на Русия и също така разбира предизвикателствата в Западните Балкани. Шекеринска напълно отговаря на този профил“,

заяви пред "Политико" Майда Рюге, старши сътрудник по политиките в Европейския съвет за външна политика.

Мария Габриел има предимството да е по-позната в Брюксел, защото до 2023 г. беше европейски комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

В списъка на евентуалните претенденти са също Полша и Турция - и двете със сериозни военни структури.

Те обмислят да предложат свои кандидати, но Полша е обзета от вътрешни борби между президента Анджей Дуда и министър-председателя Доналд Туск, докато ангажиментът на Турция към НАТО е постоянно поставян под съмнение от други съюзници.