Македонската преса: Внесли сме 7 млн. тона отпадъци от България

Комшийският парламент ще гласува закон за управление на боклука

Свят
09:40 - 22 Януари 2020
2848
Македонската преса: Внесли сме 7 млн. тона отпадъци от България

Северна Македония е внесла над седем милиона тона отпадъци от България, пише в заглавие скопският вестник "Слободен печат". Вестникът отбелязва, че в страната се внасят много повече отпадъци, отколкото тя самата произвежда, а най-много пристигат от България.

От над 8 милиона и 209 хиляди тона отпадъци, които през 2014 г. са влезли в страната от чужбина, най-много са внесени от съседна България - над седем милиона и 400 хиляди тона, а в същия период са били внесени и 490 000 тона отпадъци от Сърбия и над 250 000 тона от ОАЕ.

На днешното заседание на парламента в дневния ред е проектозакон за управление на отпадъците, в който се предвижда забрана за внос на отпадъци, които могат да се ползват като източник на енергия, т.е да се горят, пише скопският вестник.

Това е и искането на активистите от гражданската организация "О2 Инициатива", които казват, че последните събития в България само са потвърдили основанията, поради които искат забрана на вноса на отпадъци като източник на енергия. От тази организация смятат, че италианската мафия се занимава в балканските страни с търговия с отпадъци, посочвайки, че всички разследвания и конфискации на отпадъци се случват в членки на Европейския съюз, пише изданието.

Скопските издания съобщават също, че Коста Начевски е бил назначен във вторник за директор на сметището Дрисла, поемайки поста от Горан Ангелов.

Горан Ангелов е сред собствениците на фирмата "Блацион ООД", против която прокуратурата в Бургас започна разследване. Разследването е за нерегулиран внос на 25 контейнера с италиански отпадъци на пристанището в Бургас, транспортирани с кораб на 5 септември миналата година, които е трябвало да бъдат изгорени в ТЕЦ Бобов дол, отбелязва скопският вестник.