Македонски прокурори ровят сдружение „Цар Борис Трети”

Балкани
18:16 - 16 Август 2022
2625
Македонски прокурори ровят сдружение „Цар Борис Трети”

Прокуратурата в Република Северна Македония ще разследва има ли пропуски при регистрирането на сдружението "Цар Борис Трети" в Охрид, съобщи сайтът 360 градуса.

Издадена е заповед до Централния регистър за предоставяне на цялата документация, свързана с регистрацията на сдружението. В съобщението от прокуратурата не се посочва за какво се отнасят твърденията за евентуални пропуски при регистрацията на сдружението.

По-рано през май Основната прокуратура в Битоля, след наказателен иск, подаден от политическа партия, образува дело за регистрация и дейност на Културния център "Иван Михайлов".

Основната прокуратура в Охрид, след сигнал, образува дело и ще разследва твърденията за възможни пропуски при регистрацията на гражданското сдружение "Цар Борис Трети" от Охрид. Както съобщиха от прокуратурата, издадено е разпореждане до Централния регистър за предоставяне на цялата документация, свързана с регистрацията.

В съобщението от прокуратурата не се посочва за какво се отнасят твърденията за евентуални пропуски при регистрацията на сдружението.

Създаването на сдружението предизвика буря от негативни коментари в обществото, а еврейската общност и Фондът за Холокоста на евреите в Македония реагираха остро със съобщение, че са ужасени и обидени от регистрацията на сдружението "Цар Борис Трети" от Охрид и с "лекотата, с която в нашата държава се прославят нацизмът и фашизмът", напомня сайтът 360 градуса.

Не е било подадено искане до Министерството на правосъдието за получаване на положително становище в процедурата по регистрация на това сдружение.