Макрон е кретен!

Френският президент си навлече гнева на бразилския министър на образованието заради пожарите в Амазония

Свят
07:50 - 26 Август 2019
4769
Макрон е кретен!

Френският президент Еманюел Макрон бе засипан с обиди и нападки в социалните мрежи заради натиска, оказан над бразилския президент Жаир Болсонаро да предприеме действия срещу пожарите в Амазония. Един от обидните туитове бе на бразилския министър на образованието Абрахам Вейнтрауб, предаде Франс прес.

"Макрон не е на висотата на този дебат. Той е просто опортюнистки кретен, който търси подкрепата на френското земеделско лоби", написа министърът след като Макрон се противопостави на споразумението за свободна търговия ЕС-Меркосур, предава БТА.


"Франция е страна на крайности. Тя роди мъже като Декарт и Пастьор, но също и колаборационисти" при нацистите през Втората световна война", продължи Вейнтрауб. "Французите си избраха безхарактерен президент. Този кретен Макрон трябва да бъде атакуван", гласи туитът на бразилския министър на образованието.

Министърът на образованието на Бразилия Абрахам Вейнтрауб нападна грубо Еманюел Макрон


В петък синът на президента Болсонаро - Едуардо, който е депутат и вероятно бъдещ посланик във Вашингтон, препрати в Туитър видеозапис на протести с прояви на насилие на "жълтите жилетки" във Франция с текста: "Макрон е идиот", добавя АФП.

Същевременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, че иска да помогне на южноамериканските страни за повторното залесяване на Амазония, след като бушуващите в региона пожари бъдат изгасени, предаде ДПА.

"Ще поема дългосрочен ангажимент", обяви Меркел в Биариц, където участва в срещата на върха на Г-7. Тя отбеляза, че "са засегнати белите дробове на нашата обща (планета) и следователно ние трябва да намерим общи решения". "Разбира се, (това е) бразилска територия, но въпросът за тропическите гори наистина е глобален", каза Меркел, цитирана от Асошиейтед прес.