Макрон и Шолц твърди за подкрепата към Украйна

Новини
22:26 - 06 Септември 2024
715
Макрон и Шолц твърди за подкрепата към Украйна

Двамата лидери потвърдиха „необходимостта от незабавно и трайно прекратяване на огъня в Газа"

Президентът на Франция Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц потвърдиха днес подкрепата за Украйна и заявиха, че тя ще продължи толкова дълго, ""колкото е необходимо. Те призоваха и възможно най-голяма отговорност от страна на всички за постигане на мир в Близкия изток.

На разговор в кулоарите на ежегодната френско-германска среща в Евиан, близо до границата с Швейцария, двамата лидери осъдиха "възможно най-твърдо" руския удар по Полтава, който отне живота на най-малко 55 души във вторник.

"Те изразиха пълната си подкрепа за украинския народ и потвърдиха решимостта си да подкрепят Украйна толкова дълго и толкова интензивно, колкото е необходимо, за да се спре войната на Русия", съобщиха от френското президентство, цитирани от БТА.

Двамата лидери потвърдиха „необходимостта от незабавно и трайно прекратяване на огъня в Газа" и призоваха всички страни да „проявят максимална отговорност, за да позволят на мира и стабилността да се върнат в региона".

Макрон и Шолц обсъдиха и начините за „стимулиране на конкурентоспособността и растежа в ЕС" съгласно програмата за икономически суверенитет и просперитет, дефинирана от двете страни в Мезеберг през май.