Макрон иска надеждни хора на ръководните постове в ЕС

Вебер никога не е заемал правителствен пост

Актуални новини
20:38 - 28 Май 2019
2193
Макрон иска надеждни хора на ръководните постове в ЕС

Френският президент Еманюел Макрон призова начело на ЕС да бъдат избрани хора, които да имат опит и да пораждат доверие, предадоха световните агенции. Той отправи този призив в Брюксел, където пристигна за участие в срещата на върха на ЕС.

Според Макрон, "за да се изгради европейската амбиция за идните пет години, начело на ЕС трябва да бъдат избрани жени и мъже, които имат опит и пораждат доверие, което им позволява да се посветят изцяло на мисиите си", предаде Франс прес. Макрон допълни, че главните критерии към кандидатите за водещите постове е те да са доказали своите способности на високо равнище в техните родни страни или в ЕС. Това както изглежда фактически изключва Манфред Вебер, кандидата за председател на ЕК, предпочитан от германския канцлер Ангела Меркел.

Вебер никога не е заемал правителствен пост, отбелязват АП и ДПА. Президентът спомена имената на датчанката Маргрете Вестагер, която е настоящ еврокомисар за конкуренцията, на французина Мишел Барние, който е еврокомисар, отговарящ за Брекзит и на холандеца Франс Тимерманс, който е заместник-председател на ЕК и каза, че те са част от хората, които имат компетенции да бъдат начело на ЕС. Президентът не спомена името на Вебер, допълва Франс прес.