Макрон иска реформа за граничен контрол в Шенген

Засиленият контрол стещу незаконната имиграция е заради "нарастващата заплаха от тероризъм"

Свят
15:35 - 05 Ноември 2020
1473
Макрон иска реформа за граничен контрол в Шенген

Френският президент Еманюел Макрон призова за "задълбочена реформа" на граничния контрол на Шенгенското пространство, като добави, че ще изнесе въпроса пред Европейския съвет през декември.

Той също така обяви в четвъртък, че френските власти ще увеличат нивото на гранична сигурност в Шенгенското пространство, за да "се борят срещу нелегалната имиграция".

"Силите, разположени по границите, ще бъдат удвоени, те ще се увеличат от 2400 на 4800", каза Макрон по време на посещение на прелез между Франция и Испания.

Засиленият контрол стещу незаконната имиграция е заради "нарастващата заплаха от тероризъм", каза той. "Подкрепям задълбочено възстановяване на Шенген, за да се преосмисли неговата организация и да се подобри общата ни гранична сигурност", добави Макрон.

Франция, в която се намира най-голямата мюсюлманска общност в Европа, бе засегната от поредица ислямистки нападения през последните години. Тунизиец, който крещеше "Аллаху Акбар", обезглави жена и уби двама души в църква във френския град Ница.

Франция разположи хиляди войници, за да защити важни обекти като места за поклонение и училища, а предупреждението за сигурност на Франция е на най-високо ниво.

Според Макрон заплахата от ислямисткия тероризъм е дългосрочна заплаха. Президентът добави, че последната атака в Австрия показва, че опасността от тероризъм може да идва отвсякъде, включително от лица, изпратени от други страни.

Franceinfo съобщи по-рано в четвъртък, че Франция е започнала 187 разследвания за предполагаем насилствен екстремизъм след бруталното убийство на учителя по история Самюел Пати в Париж в средата на октомври.