Макрон към Китай: Уважавайте ЕС!

Европа и Китай напредват заедно, но понякога са в състезание, призна китайският лидер Си Цзинпин

Свят
15:57 - 26 Март 2019
1254
Макрон към Китай: Уважавайте ЕС!

Френският президент Еманюел Макрон настоя Китай да "уважава единството на ЕС" заради подозренията, че азиатската републитка се опитва да породи разделение между европейските страни с политиката си за инвестиции, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ние уважаваме Китай и очакваме, естествено, от нашите големи партньори също да уважават единството на ЕС, както и ценностите, които той носи", аргументира се Макрон. Френският президент отправи призив към Китай и ЕС да положат усилия за укрепване на мултилатерализма, като същевременно призна историческото съперничество между ЕС и Китай, предаде Ройтерс.

Китайският лидер Си Цзинпин увери, че Европа и Китай "напредват заедно", въпреки че понякога са в състезание и призова отношенията помежду им да не са пропити с "недоверие", предаде информацията на Франс прес БТА. Франция и Китай се обявиха в подкрепа на глобално споразумение за инвестициите между ЕС и азиатския гигант, предаде Франс прес. Китай инвестира най-малко 145 милиарда евро в Европа от 2010 г., но тенденцията е към забавяне в момент, когато няколко държави затягат мерките, за да регламентират придобивките на Китай.