Макрон: Местим откриваенто на Олимпийските игри на "Стад дьо Франс"

Френският президент призна, че може да се наложи ограничаване на церемонията заради нивото на терористична заплаха

ЕС
19:50 - 15 Април 2024
3676
Макрон: Местим откриваенто на Олимпийските игри на "Стад дьо Франс"

Опасенията около сигурността на Олимпийските игри в Париж това лято стават все по-сериозни.

Заради страх от атентат нивото на терористична заплаха бе повишено до максимално високата степен, разкри френският президент Еманюел Макрон.

Той призна, че заради сложната обстановка може да се прибегне до ограничаване на церемонията по откриването на Игрите, която по първоначален план трябваше да се проведе край река Сена.

"В случай на заплаха за сигурността, каквато ми бе докладвана, церемонията по откриването може да бъде ограничена до "Трокадеро" или дори "Стад дьо Франс" като предпазна мярка", каза Макрон, цитиран от RMC Sport.

Организаторите първоначално планираха грандиозна церемония по откриването за около 600 000 души, повечето от които да гледат безплатно от бреговете на реката. Но опасенията за сигурността и логистиката накараха правителството постепенно да намали броя на зрителите до около 300 000.

Mакрон добави, че всички служби за сигурност ще бъдат мобилизирани няколко дни преди събитието и периметърът за сигурност ще бъде установен.

Френското правителство също реши, че туристите няма да имат свободен достъп да гледат церемонията по откриването поради съображения за сигурност. Вместо това безплатният достъп ще бъде само с покана. Макрон настоя, че засега плановете за церемонията по откриването остават същите.

По-рано френската Генерална дирекция за вътрешна сигурност препоръча на Министерството на вътрешните работи на страната да откаже провеждането на церемонията по откриването на олимпийските игри поради възможни терористични атаки.

Най-висшият спортен форум ще се проведе във френската столица от 26 юли до 11 август 2024 г.