Макрон: Най-важното е Франция да избегне политическа криза

Френският премиер Елизабет Борн подаде оставката си на президента

ЕС
11:13 - 23 Юни 2022
759
Макрон: Най-важното е Франция да избегне политическа криза

Всички партийни лидери във френския парламент са съгласни с необходимостта от избягване на политическа криза и сега трябва да се научат да правят компромиси.

Това каза президентът на Франция Еманюел Макрон по време на телевизионно обръщение в сряда, цитирано от "Ройтерс".

Това бяха първите му коментари, след като неговият центристки лагер загуби абсолютното си мнозинство на изборите в неделя.

Макрон каза, че трябва да се постигнат споразумения по партийни линии и че ще се стреми през следващите седмици да създаде работещо мнозинство.

"Не мога да пренебрегна дълбоките разделения, които минават през страната ни и вече са отразени в състава на новото Национално събрание, каза Макрон. През следващите дни ще трябва да уточним на каква отговорност и сътрудничество са способни различните формации".

Припомняме, че вчера френският премиер Елизабет Борн подаде оставката си на президента Еманюел Макрон след резултата от парламентарните избори.

Държавният глава обаче не я е приел с аргумента, че правителството трябва да "остане фокусирано".

61-годишната Борн встъпи в длъжност през май след победата на Макрон на президентските избори и след оставката на тогавашния френски премиер Жан Кастекс. Преди това тя беше министър на транспорта и министър на екологията при Макрон и успешно ръководи реформите, свързани с професионалното обучение и френската железопътна компания SNCF.

Назначението на Борн на поста бе вторият път, когато Франция се сдоби с жена премиер.