Макрон намекна, че очаква смяна на властта в Ливан

Новини
18:38 - 06 Август 2020
678
Макрон намекна, че очаква смяна на властта в Ливан

Френският президент Еманюел Макрон призова днес ливанските власти, станали обект на негодувание от страна гражданите, да "променят системата" и посочи, че е предложил "нов политически договор" по време на визитата си в Бейрут, опустошен от мощната експлозия от вторник, предаде АФП.

"Ливан не е сам", написа в Туитър френският президент на френски и на арабски при пристигането си Бейрут, където бе посрещнат от ливанския си колега Мишел Аун. Френският президент потвърди, че ливанското правителство трябва да предприеме "неизбежни реформи". "Ако тези реформи не бъдат реализирани, Ливан ще продължи да затъва", каза Макрон.

По-късно в Джемайзе, един от опустошените квартали на Бейрут, Еманюел Макрон бе посрещнат от тълпа местни жители, гневни от политическата класа, почти непроменена от края на гражданската война в Ливан, обвинявана в корупция и нехайство. "Народът иска падането на режима", скандираха гражданите, а Макрон ги увери, че е предложил "нов политически договор" и е поискал от ливанското ръководство на "промени системата, да спре разделението, и да се бори с корупцията". "Помогнете ни! Революция!", скандираше освен това множеството. Френският президент се смеси с хората и отдели време да размени няколко думи с тях.

Франция и бившата й колония Ливан са запазили дълбоки връзки, а президентът Макрон е първият чуждестранен държавен глава, който посещава страната след трагедията. Той първо посети пристанището, напълно опустошено от експлозиите, където френски спасител му каза, че все още остават "големи надежди" за откриване на оцелели. Пред множеството на улица Джемайзе Макрон обеща, че помощта, която ще получи Бейрут, няма да потъне в корумпирани ръце, предаде Ройтерс. "Виждам емоциите на лицата ви, скръбта и болката. Затова съм тук", ръкувайки се с хората на разрушената улица Джемайзе - квартал в предимно християнската част на столицата. Облечен в черно в знак на траур, Макрон бе посрещнат там с възгласи: "Да живее Франция! Помогнете ни! Вие сте единствената ни надежда". Някои скандираха и лозунги против президента Аун, който е християнин маронит, съгласно ливанската система за подялба на властта и висшите държавни постове между вероизповеданията.

След това Макрон се отправи към президентския дворец Баабда за разговори с Аун, с премиера Хасан Диаб, който е мюсюлманин сунит, и с Набих бери, председателя на парламента, който е шиит.