Макрон намерил „компромис“ за РС Македония

Общество
17:02 - 30 Юни 2022
2485
Макрон намерил „компромис“ за РС Македония

Френският президент Еманюел Макрон обяви в четвъртък, че е намерено компромисно решение относно рамката за преговори за членство в ЕС за Северна Македония

"Мисля, че намерихме компромисно решение“, каза той на пресконференция на срещата на върха на НАТО в Испания. Френското председателство официално приключва в петък.

Преди седмица българският парламент даде мандат за вдигане на ветото върху европейската интеграция на Северна Македония, ако Скопие приеме редица български искания да бъдат вкарани в преговорната рамка за присъединяване към ЕС. Условията на България към Северна Македония са четири.

Първото е гарантиране на вписването на българите в конституцията на РСМ в разпоредбите, в които са споменати другите народи и на равна основа с тези народи. Това трябва да се случи преди провеждането на междуправителствената пресконференция, която ще даде реално начало на преговорния процес със Скопие.

България настоява за подобряване на предложените проект за преговорна рамка и проект на заключения на Съвета с цел по-ясно отразяване на обстоятелството, че нищо в процеса на присъединяване на Северна Македония в ЕС не може да бъде тълкувано като признаване от страна на Република България за съществуването на македонски език

Властите в София искат гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий в рамките на целия процес на присъединяване на РСМ към ЕС, за чието изпълнение ЕК да информира Съвета преди всяка междуправителствена конференция.

Последното условие е за включването на референция към Договора да добросъседство от 2017 и протоколите от заседанията на съвместната междуправителствена комисия във връзка с одобряването от Съвета на ЕС на общите позиции за междуправителствените конференции ЕС – РСМ.

Предложението на френското председателство на ЕС предизвика политическа буря в Република Северна Македония. Властите в Скопие обявиха, че няма да одобрят френското предложение с българските условия в този им вид.

Реакцията на македонското правителство на Република Северна Македония след съобщението на Макрон е доста по умерена. Македонското външно министерство казва, че се получено предложение от френското председателство с идеи, които се отнасят до техните публично заявени позиции и възгледи. Те ще бъдат подложени на дебат.

"Това е основата за откриване на широк консултативен процес първо в правителството и коалиционните партньори, а след това с президента, парламента и опозицията, както и с гражданския сектор, експертната и широката общественост в страната. Както обещахме, решението за нашето бъдеще ще вземем съвместно, по същество, в съответствие със стратегическите интереси на страната и всички нейни граждани", се казва в съобщението.

Македонското външно министерство благодарим на президента Макрон и на френското председателство за усилията им за преодоляване на пречките и запазване на европейското доверие на Балканите.