Макрон настоява за санкции от ЕС срещу Турция и Русия

Гръцкият военен флот обяви вчера, че е разположил кораби в Егейско море

Свят
15:10 - 23 Юли 2020
1574
Макрон настоява за санкции от ЕС срещу Турция и Русия

Президентът на Франция обяви, че би било сериозна грешка от страна на Европейския съюз да не отговори на провокациите в Източното Средиземноморие и настоя, че иска още санкции срещу тези страни, които нарушават гръцкото и кипърското морско пространство, предава "Ройтерс". 

Той заклейми нарушаването на суверенитета на Гърция от страна на Турция, докато напрежението между Атина и Анкара се изостря. 

"Искам за пореден път да повторя пълната солидарност на Франция с Кипър, а също и с Гърция във връзка с нарушаването на техния суверенитет от Турция", заяви френският президент преди разговорите си с кипърския си колега Никос Анастасиадис в Елисейския дворец.

"Не е приемливо морското пространство на страна членка на нашия Съюз да бъде нарушавано или застрашавано. Тези, които допринасят, трябва да бъдат санкционирани", настоя Макрон.

Гръцкият военен флот обяви вчера, че е разположил кораби в Егейско море, като е в "повишена бойна готовност", след като Турция обяви планове за сондажи за изкопаеми горива близо до гръцки остров в район, за който твърди, че е в континенталния шелф на Турция.

Макрон също така коментира пред репортери заедно с Анастасиадис: "В тази част на Средиземноморието, която е жизненоважна за нашите две страни, въпросите, свързани с енергията и сигурността, са от съществено значение. Това, което е заложено на карта, е борбата за могъщество, по-специално на Турция и Русия, които се налагат все повече и повече и спрямо които ЕС все още прави твърде малко."

"Би било сериозна грешка да оставим сигурността си в Средиземно море в ръцете на други актьори. Това не е вариант за Европа и не е нещо, което Франция ще позволи да се случи", подчерта още френският държавен глава.