Макрон: Не трябва да влизаме във война с Русия

Френският президент посети център, в който се настаняват бежанци от Украйна

ЕС
15:56 - 15 Март 2022
3625
Макрон: Не трябва да влизаме във война с Русия

Не трябва да влизаме във война с Русия. Това заяви френският президент Еманюел Макрон. Затваряне на небето над Украйна ще означава влизане във война с Руската федерация, подчерта той.

Френският президент подчерта въведените по-строги санкции срещу Руската федерация и мерките, които взема правителството за последиците от войната.

"Готвим се за всички сценарии", каза обаче Макрон.

Той посети център, в който се настаняват бежанци от Украйна. Според него трябва да се защитят хората, които бягат от войната, като подчерта, че това са майки с деца и възрастни жени, чиито мъже и синове се борят за Украйна. Около три милиона украински граждани са напуснали Украйна от началото на войната. Европа е мобилизирана, европейската солидарност е активизирана, допълни френският президент.

На бежанците от Украйна ще бъде осигурен достъп до образование, до пазара на труда и до здравната система на Франция. Франция подкрепя всички журналисти, които отразяват войната в Украйна, стана ясно от думите му в отговор на въпрос за руската журналистка, която в ефир се появи с призив за край на войната.