Макрон: Няма да има трети локдаун, вярвам във французите

От днес страната затваря границите си за неналожителни пътувания от и до всички страни извън ЕС

Новини
09:37 - 31 Януари 2021
3043
Макрон: Няма да има трети локдаун, вярвам във французите

Президентът на Франция Еманюел Макрон защити решението си да отложи въвеждането на трета национална карантина, въпреки третата вълна на коронавируса, като увери французите, че вярва в тяхната способност да спрат разпространението на коронавируса с не толкова строги ограничения.

От днес Франция затваря границите си за неналожителни пътувания от и до всички страни извън ЕС, а пристигащите от страните членки ще трябва да покажат отрицателен ПСР тест. Големите молове ще бъдат затворени, а полицейските патрули ще бъдат засилени за контрол на спазването на вечерния час - 18,00 ч.

След като вече 10 процента от случаите на коронавируса във Франция се приписват на по-заразния вариант, установен най-напред във Великобритания, медицинските специалисти препоръчаха нов локдаун, а проучване на общественото мнение показа, че над три четвърти от французите смятат, че той вече е неизбежен. Въпреки това обаче Макрон се въздържа да го наложи, като заяви, че иска да види първо дали сегашните мерки ще бъдат достатъчни да забавят разпространението на коронавируса.

„Имам доверие в нас. Часовете, които преживяваме, са от критично значение. Нека да направим всичко по силите си, за да забавим епидемията заедно“, призова президентът в Туитър.

На този фон вчера в над 55 населени места във Франция се състояха протести срещу спорен законопроект за сигурността. Полицията е арестувала 35 души. Освен в Париж, протести е имало още в градовете Лил, Ница, Страсбург, Монпелие, Тулон, Дижон и други. Двама полицаи са леко ранени.

В Париж полицията използва водни оръдия, след като протестиращи замеряха полицаи с бутилки и други предмети.

Протестите срещу законопроекта за глобалната сигурност във Франция започнаха в края на миналата година. Демонстрантите са против чл. 24 от текста, който предвижда големи глоби и затвор за хора, които публикуват в интернет снимки на полицаи, на които ясно се виждат лицата им, и съобщават техните имена и адреси.