Макрон няма да разпуска парламента

Новини
13:42 - 21 Март 2023
918
Макрон няма да разпуска парламента

Френският президент Еманюел Макрон е казал днес, че не възнамерява да разпуска Националното събрание, да прави правителствени промени или да свиква референдум за своята пенсионна реформа във Франция, за да сложи край на споровете около нея, съобщиха пред Франс прес участници в среща с президентския екип в Елисейския дворец.

Според един от тези участници френският президент е поискал от подчинените си да направят „в рамките на две до три седмици максимум" предложения с оглед на промяна на метода и дневния ред на реформите.

Утре Макрон ще направи и обръщение към нацията в опит да успокои напрежението. То ще бъде под формата на интервю, което той ще даде за френските медии "Те Еф 1" и "Франс 2". Интервюто ще се излъчва директно по тези две телевизии. То ще започне в 13 ч. местно време.

Законопроектът за пенсионната реформа бе прокаран на 16 март в долната парламентарна камара без гласуване, а чрез задействане на член 49,3 от конституцията, която позволява подобно нещо да се случи. Досега през Петата република правителства са прибягвали 100 пъти до този член по различни поводи.

Това засили още повече недоволството на френската опозиция и на протестиращите срещу самата пенсионна реформа.