Макрон обеща на Украйна още самоходни гаубици "Цезар"

Украйна
11:40 - 21 Декември 2022
2203
Макрон обеща на Украйна още самоходни гаубици "Цезар"

Франция е доставила на Украйна ракетни установки и системи за противовъздушна отбрана "Crotale" и ще прати още оръжия в началото на следващата година. Това заяви френският президент Еманюел Макрон на 20 декември, цитиран от Франс 24.

Той каза, че наред с другите оръжия, Париж ще достави на Киев допълнителни самоходни артилерийски установки "Цезар". Макрон не уточнява броя им.

"Работим също така с министъра на отбраната Себастиен Лекорню, за да можем да доставим отново полезни оръжия и боеприпаси през първото тримесечие на 2023 г., така че украинците да могат да се защитават от бомбардировки", каза Еманюел Макрон.

На 20 ноември Лекорню заяви пред Le Journal du Dimanche, че Франция е предоставила на Украйна 18 гаубици "Цезар" и военна помощ на стойност 550 млн. евро, с което се превръща в петия по големина донор на Украйна.

"Цезар" е френска самоходна 155 мм-гаубица, монтирана на шаси на камион 6x6 или 8x8, която може да стреля с всички снаряди от калибър 39/52 по стандартите на НАТО. Може да поразява особено точно цели на разстояние над 40 км, използвайки боеприпаси ERFB, или цели на над 55 км с ракетно подпомагани или "смарт" боеприпаси. Счита се, че с тези гаубици украинците си върнаха Змийския остров.

На 3 декември Макрон заяви, че ако руският диктатор Владимир Путин се съгласи на преговори за прекратяване на войната в Русия, Западът трябва да обмисли предоставянето на гаранции на Руската федерация в бъдещата архитектура на сигурността. Изявлението му възмути украински официални лица, включително главния преговарящ на Киев с Москва - законодателя Давид Арахамия.

Арахамия заяви, че Киев е готов да предостави на Русия гаранции за сигурност, след като тя изтегли войските си от Украйна, плати репарации, изправи пред съда всички военнопрестъпници и доброволно се откаже от ядрените си оръжия.