Макрон отива в Лондон 80 години след исторически призив на Шарл де Гол

Френският президент ще избегне карантината, наложена на Острова

Новини
20:32 - 12 Юни 2020
2246
Макрон отива в Лондон 80 години след исторически призив на Шарл де Гол

Френският президент Еманюел Макрон отива в Лондон в четвъртък за 80-ата годишнина от призива на генерал Шарл де Гол, предадоха световните агенции, съобщава БТА.

Макрон ще прекоси Ламанша, след като сутринта на 18 юни присъства на традиционната церемония на мемориала в Мон Валериен в района на Париж. Това ще бъде първото задгранично пътуване на френския лидер след визитата му от 27 февруари в Неапол за френско-италианска среща на върха. Оттогава Макрон остана във Франция заради коронавирусната криза, а всички международни срещи се провеждаха виртуално.

На 18 юни държавният глава и придружаващата го делегация ще избегнат карантината, наложена на пътниците, влизащи в Обединеното кралство. Това е възможно по силата на изключения, предвидени от британското правителство, поясни говорител на Даунинг стрийт.

Макрон ще бъде придружаван също и от съпругата си Брижит. Двойката ще бъде приета в двореца Кларънс хаус, резиденцията на британския престолонаследник, от принц Чарлз и съпругата му Камила.
Визитата идва в момент на преговори между Лондон и Брюксел за споразумение за бъдещите им отношения след края на преходния период след Брекзит, който изтича на 31 декември. По-рано днес правителството на Борис Джонсън отказа официално да удължи този краен срок.

По време на визитата си Макрон ще връчи Ордена на почетния легион на град Лондон, който ще стане седмият град в света, отличен по този начин, след Алжир, Белград, Бразавил, Лиеж, Люксембург и Волгоград. Всички тези градове бяха отличени основно за ролята им в световните войни.

Пътуването на Макрон е второто събитие в рамките на "Годината на Де Гол" след отбелязването на 17 май на 80-ата годишнина от битката при Монкорне, където президентът приветства френската съпротива. В битката, изгубена от нацистите, участва Де Гол.

На 18 юни през 1940 г. в излъчено по Би Би Си послание, ден след пристигането му в Лондон, генерал Де Гол призовава френските военни, инженери и работници да се присъединят към него, за да продължат борбата срещу нацистка Германия, въпреки волята на правителството на маршал Петен да се сключи примирие.

"Каквото и да стане, пламъкът на френската съпротива, не трябва да угасва и няма да угасне", казва Де Гол в посланието си преди 80 години.