Макрон отива в Тирана в опит да посредничи за Косово

Балкани
14:38 - 06 Октомври 2023
2489
Макрон отива в Тирана в опит да посредничи за Косово

Елисейският дворец потвърди, че френският президент Еманюел Макрон ще посети Албания на 16 и 17 октомври в рамките на срещата на върха "Берлински процес", съобщи „Албаниан пост“.

Това е първото двустранно посещение на френски президент в страната.

Новината беше съобщена предварително ден по-рано от министър-председателя на Албания Еди Рама.

Така наречената среща на върха "Берлински процес", стартирала през 2014 г. по инициатива на бившия германски канцлер Ангела Меркел, има за цел да насърчи политическия диалог, сътрудничеството и помирението между шестте държави от Западните Балкани.

В Тирана той ще се съсредоточи по-специално върху напрежението между Сърбия и Косово, където на 24 септември се стигна до ожесточени сблъсъци между полицията и тежко въоръжен паравоенен отряд, съставен от косовски сърби.

На 5 октомври, в рамките на европейската среща на върха в Гранада (Испания), Еманюел Макрон се срещна с президента на Косово Вьоса Османи и със сръбския си колега Александър Вучич.

Той ги призова да "продължат деескалацията и бързо да организират нови избори в Северно Косово" - район с преобладаващо сръбско население, който редовно е разтърсван от напрежение.

Освен страните от региона, "Берлинският процес" включва и девет държави-членки на Европейския съюз (Австрия, България, Хърватия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Словения и Полша), както и Обединеното кралство.

В края на срещата на върха държавният глава ще започне двустранно посещение, на което ще подчертае "много положителната динамика на френско-албанските отношения".

Ще става въпрос за икономическо сътрудничество, особено по отношение на енергийния преход, но също и за културно и образователно сътрудничество.