Макрон отказа да използва думата „геноцид“ за Украйна

Френският президент предпочита да е "внимателен с термините", които използва

ЕС
12:01 - 13 Април 2022
2366
Макрон отказа да използва думата „геноцид“ за Украйна

Френският президент Еманюел Макрон отказа днес да използва думата "геноцид", която бе употребена от американския президент Джо Байдън за действията на Русия в Украйна, предаде Франс прес.

Вербалната ескалация едва ли ще допринесе за слагане на край на конфликта в Украйна, изтъкна той в интервю за телевизия "Франс 2".

Макрон бе попитан как ще коментира вчерашните изявления на Байдън, че действията на Русия в Украйна са геноцид. Френският президент отговори, че предпочита да е "внимателен с термините", които използва.

"Бих казал, че Русия едностранно започна една брутална война, че понастоящем е доказано, че руската армия е извършила военни престъпления и че извършителите на тези престъпления трябва да бъдат намерени", заяви той.

"Това, което се случва понастоящем, е една лудост, нечувана бруталност. . ., но в същото време гледам фактите и искам да положа максимални усилия за прекратяването на тази война и за възстановяването на мира. В този смисъл, не съм убеден, че ескалацията на реториката допринася с нещо за тази кауза", подчерта президентът на Франция.