Макрон отсвири срещата ЕС - АСЕАН, отива на мач в Катар

Френският президент ще бъде заместен от германския канцлер

Новини
14:38 - 14 Декември 2022
1845
Макрон отсвири срещата ЕС - АСЕАН, отива на мач в Катар

Френският президент Еманюел Макрон ще бъде заместен от германския канцлер Олаф Шолц по време на срещата на върха ЕС-АСЕАН, която се провежда тази вечер в Брюксел, предаде АФП.

Причината е, че Макрон ще пътува за Катар, където ще присъства на полуфиналния мач Франция-Мароко, който ще се състои тази вечер.

„Взаимното заместване в случай на отсъствие е практика във френско-германското партньорство и говори за близост и доверие между двете страни“, се казва в съобщение на френското президентство.

Решението обаче сега е до известна степен необичайно, тъй като в последно време между Франция и Германия имаше разногласия по различни въпроси, отбелязва БТА. Те се задълбочиха до степен да бъде отложено съвместно германско-френско министерско заседание, предвидено за октомври. Смята се, че то вероятно ще се проведе януари догодина.

Оттогава Макрон и Шолц се видяха на няколко пъти, за да подновят доброто разбирателство между двете им страни, възприемано за необходимо за напредъка на ЕС.

След като присъства на мача в Катар тази вечер, Макрон ще пътува през нощта от Доха за Брюксел, за да присъства утре на Европейския съвет, уточнява Елисейският дворец.