Макрон похарчил €500 000, за да подкрепи Франция в Катар!

Спорт
08:59 - 20 Декември 2022
2343
Макрон похарчил €500 000, за да подкрепи Франция в Катар!

Френският президент Еманюел Макрон е похарчил сериозни държавни средства, за да присъства на два от двубоите на „петлите” на Световното първенство в Катар. Макрон за първи път подкрепи националния тим в мача с Мароко, а няколко дни по-късно присъства и на финала срещу Аржентина.

Според седмичното политическо списание "Le Point", Макрон е похарчил много сериозно сума.

От специализираното издание разкриват, че двете пътувания на Макрон до Катар, за да присъства на полуфинала срещу Мароко и на финала срещу Аржентина, са стрували на данъкоплатците около 501 000 евро, или 31 години минимална работна заплата. Тази сума е изчислена въз основа на разходите за час полет, предоставени от Сметната палата и Елисейския дворец, както и въз основа на данните за пътуванията на двата президентски самолета - A330 и Falcon 7X.

В изчислението на разходите седмичникът не е взел предвид инфлацията от последните години и увеличението на цената на петрола, и се основава на последните данни, предоставени през 2019 г. от Елисейския дворец (22 482 евро на час полет на A330).

Цената на полетите на Falcon 7X се оценява на 5500 евро на летателен час. Вестникът разкрива също, че вторият Falcon X на президентството също е бил в Катар от 16 декември, но не можа да научи "със сигурност" на кой избран представител на републиката може да се "припише този разход".