Макрон поиска от Си Дзинпин да вразуми Русия

Френският президент подчерта, че Пекин има "главна роля" в мирния процес в Украйна

ЕС
13:01 - 06 Април 2023
1886
Макрон поиска от Си Дзинпин да вразуми Русия

Френският президент Еманюел Макрон заяви на китайския си колега Си Дзинпин, че разчита на него да "вразуми Русия" по отношение на войната ѝ в Украйна, съобщава "Франс прес".

"Знам, че мога да разчитам на Вас да вразумите Русия и всички да седнат на масата за преговори", обърна се френският държавен глава към Си по време на двустранна среща в Пекин.

От своя страна Си даде висока оценка на отношенията на Китай с Франция и посочи, че двете страни имат както способността, така и отговорността да преодолеят различията си. Той добави, че светът е подложен на "дълбоки промени", които изискват "ограничения" от всички страни.

Вчера Макрон подчерта, че Пекин има "главна роля" в мирния процес в Украйна.

"Убеден съм, че Китай играе важна роля за изграждането на мира. Именно това дойдох да обсъдя, за да продължим напред. С президента Си Дзинпин ще разговаряме и за нашия бизнес, климата и биоразнообразието, както и продоволствената сигурност", написа той вчера и в Туитър преди разговорите с китайския лидер.

Макрон е на тридневно посещение в Китай - първата визита на френския президент в азиатската страна от есента на 2019 г. Държавният глава планира да обсъди конфликта в Украйна и двустранните отношения между Франция и Китай, особено в областта на икономиката.

Утре френският лидер ще пътува до Гуанджоу в Южен Китай, за да се срещне с местни студенти, като ще бъде придружаван от широка делегация от висши политици, бизнес лидери и дори известни личности, като композитора Жан-Мишел Жар. Официалната програма на посещението на Макрон ще приключи на 7 април.