Макрон пристигна в Ливан с хуманитарна мисия

Френският президент иска да засвидетелства безусловната си подкрепа към пострадалите в Бейрут

Актуални новини
12:18 - 06 Август 2020
1218
Макрон пристигна в Ливан с хуманитарна мисия

Френският президент Еманюел Макрон напусна Париж, за да се отправи към Ливан в първото посещение на световен лидер в Бейрут след смъртоносния взрив на пристанището, съобщи Елисейският дворец.

Самолетът на Макрон излетя малко преди 06:00 ч. централно гринуичко време и трябваше да кацне в опустошения град около 09:00 ч., където френският президент ще се срещне с "всички политически участници", включително президента Мишел Аун и премиера Хасан Диаб.

Макрон ще се стреми да помогне в спешната помощ за Ливан, но също така се очаква да настоява за отложена реформа в бившата френска колония само два дни след взрива. Като причина за него бе посочена склад за амониев нитрат на пристанището в Бейрут, експлозията на който уби 137 души, рани още 5 000 и унищожи цели квартали.

"За президента е въпрос да покаже, че Франция е там - това е нейната роля - и че той вярва в Ливан", заяви президентският дворец.

Предвижда се той да проведе пресконференция в 15:30 централно гринуичко време.

„Посещението е също възможност да се поставят основите на пакт за възстановяване на Ливан, обвързващ за всички, който ще ограничи конфликтите, ще предложи незабавна помощ и ще отвори дългосрочна перспектива“, каза Елисейският съюз.

В сряда Франция изпрати три самолета до Бейрут, натоварени със спасители, медицинско оборудване и мобилна клиника. Два военни самолета отлетяха от Париж с 55 души персонал за издирване и спасяване на борда и 25 тона медицински консумативи. Трети самолет, осигурен от главния изпълнителен директор на морския гигант CMA-CGM, излетя от Марсилия с медицинско оборудване и 9-членен медицински екип.