Макрон призова Орбан „да се държи като европеец“

Украйна
19:04 - 15 Декември 2023
3039
Макрон призова Орбан „да се държи като европеец“

Следващите няколко месеца ще са решаващи както за Унгария, така и за Европейския съюз, каза  френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс и Франс прес.
Френският лидер призова унгарския премиер Виктор Орбан "да се държи като европеец" и да не взема ЕС "за заложник".

Лидерите на ЕС се споразумяха да започнат преговори за присъединяване с Украйна, която се бори с руската инвазия, но не успяха да договорят пакет от финансова помощ на стойност 50 млрд. евро за Киев, поради противопоставянето на Унгария.

Макрон каза пред журналисти в края на срещата на Европейския съвет в Брюксел, че според него към позицията на Орбан е било показано уважение по време на преговорите, но в замяна самият Орбан трябва да уважава ЕС. Френския президент добави, че според него Орбан ще спре с политическото позьорство и ще "покаже отговорност".

Макрон отбеляза, че ЕС все още е "далеч от разширяване", което да включи и Украйна, и че това ще изисква реформа на правилата му за функциониране.

"Далеч сме от ефективно разширяване, за да включим Украйна", каза той, когато бе попитан за опасенията на европейските земеделски производители. "Всяко разширяване ще изисква цялостна реформа на нашите правила", добави френският лидер. 

Макрон каза, че иска "умен компромис" във връзка със законопроекта за миграцията, внесен от неговото правителство и отхвърлен от френския парламент по-рано този месец.
По-рано тази седмица френското правителство обяви планове за създаване на специална парламентарна комисия, която да намери решение за разблокирането на законопроекта за миграцията.

"Трябва да променим правилата си, за да се справяме с миграцията по-добре", каза Макрон.

Проектозаконът за миграцията е тест за способността на Макрон да покаже, че може да бъде по-твърд що се отнася до правовия ред и едновременно с това да остави вратата на Франция отворена за чуждестранни работници, които могат да помогнат за развитието на икономиката.