Макрон прокарва пенсионната реформа в парламента

Хиляди хора излязоха на улиците на Париж и други градове в деня преди вота

Свят
11:03 - 04 Март 2020
1592
Макрон прокарва пенсионната реформа в парламента

Правителството на френския президент Еманюел Макрон спечели два вота на недоверие в парламента, което ще му позволи да наложи преразглеждане на системата за пенсиониране през долната камара на парламента въпреки продължаващите масови протести.

Хиляди хора излязоха на улиците на Париж и други градове в деня преди вота, за да отхвърлят промените в пенсионирането, които ги карат да се страхуват, че ще задължат хората да работят по-дълго за по-малко пари. В момента възрастта за пълна пенсия е 62 години.

Членовете на Народното събрание обвиниха Макрон в диктаторско поведение в дебат, който започна във вторник и продължи около полунощ.

Пенсионната реформа предизвика най-тежките стачки във Франция през десетилетия през декември и януари, като запали обществения транспорт и смути училищата, болниците, съдилищата и дори оперните театри.

Сега демонстрантите са ядосани на решението на премиера Едуар Филип да прокара законопроекта за пенсиониране през Асамблеята без гласуване, за да ускори сложния законодателен процес след стачките.