Макрон: Протестите няма да ме спрат

"Вземете вашата пенсия, не нашата", скандират противниците на президента

ЕС
15:31 - 30 Март 2023
1433
Макрон: Протестите няма да ме спрат

Протестите няма да спрат пенсионната реформа или други промени в политиката, каза френският президент Еманюел Макрон в четвъртък, преди да обяви план с 50 мерки, насочени към избягване на водна криза това лято и през следващите години, предаде "Ройтерс".

Планът засяга широк набор от мерки, включително как да се използва повторно водата, да се споделя вода и да се избягват течове.

С този план Макрон и неговото правителство се стремят да преминат към други теми, различни от законопроекта за пенсиите, който предизвиква ожесточени протести в цялата страна в продължение на два месеца.

Той обаче беше посрещнат в Савин льо Лак в Алпите, където трябваше да изнесе речта си, от групи протестиращи, ядосани от законопроекта за пенсиите. На един плакат пишеше "Макрон оставка!", а на друг "Вземете вашата пенсия, не нашата". Местни медии съобщиха, че двама протестиращи са арестувани. 

Двама мъже са в кома след жестоки сблъсъци в събота между протестиращи и полиция по време на неразрешена демонстрация срещу изграждането на гигантски язовир за напояване на ферми в Западна Франция.

Най-тежката суша във Франция миналото лято изостри дебата за водните ресурси в най-големия земеделски производител в Европейския съюз.

"Протестите са нормални", каза Макрон пред репортери, "но това не означава, че трябва да спрем".

"Нищо не оправдава насилието в едно демократично общество", допълни той.