Макрон "се извини" на Борисов за "българските и украинските банди"

ЕС
22:18 - 02 Ноември 2019
4632
Макрон "се извини" на Борисов за "българските и украинските банди"

Френският президент Еманюел Макрон се е обадил на премиера Борисов, за да даде обяснение за думите си по адрес на българите във Франция. Това написа министър-преседателят в социалната мрежа.

"Макрон ме увери, че никога не е критикувал българските граждани, работници или институции. Президентът Макрон препотвърди подкрепата си към България. Като премиер на България няма да позволя никой да обижда нашия народ и се надявам да не се стига до такива ситуации занапред", зарече се Борисов.

Предпочитам легалните мигранти от Гвинея и Кот д'Ивоар пред нелегалните украински или български банди, каза френският президент Еманюел Макрон в интервю за крайнодясното списание ”Вальор актюел“.

”Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, които са тук и вършат работа, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали“, добави той.

Изказването предизвика остри реакции както у нас, така и във Франция. "Думите са обидни. Цялото интервю на Макрон е свързано с незаконната миграция и надигащото се недоволство във Франция относно многото нелегални, но не толкова срещу централно-източно европейците. Освен това нашите хора не са мигранти. В ЕС има свободно движение на хора, стоки, капитали и услуги. Но между приятелски държави не бива във вътрешнополитическите напрежения да се използват имената на други държави. Ние не го правим тук”, заяви външният министър Екатерина Захариева.