Макрон разхлабва мерките във Франция

Актуални новини
13:12 - 24 Ноември 2020
2616
Макрон разхлабва мерките във Франция

Франция започва да облекчава ограничителните мерки, като това ще стане на три етапа - около 1 декември, преди коледната ваканция и в началото на 2021 г. Това ще бъде официално обявено от президент Еманюел Макрон в национално обръщение довечера от 19 ч., съобщи Нова телевизия.

Снощи обаче премиерът Жан Кастекс предупреди, че новите мерки ще позволят само "леко смекчаване на карантината". Французите искат да знаят какво да правят през коледната ваканция: ще могат ли да пътуват и да се събират с роднини? Вероятно да, но с някои ограничения, евентуален полицейски час и призив за отговорно поведение.

Очаква се от уикенда Макрон отново да отвори търговските обекти, чиято дейност не е от първостепенно значение. Възможно е да бъдат отново отворени и религиозните сгради, но все още не е сигурно какво ще се реши за киносалоните, театрите и музеите.

Жан Кастекс обаче попари надеждите на кафенетата и ресторантите отново да заработят около 1 декември.

Към днешна дата във Франция все още има 31 449 хоспитализирани пациенти с новия коронавирус, в това число 4438 в реанимация, което е спад спрямо пика на втората вълна на 16 ноември. Броят на починалите е 49 232 и също започва да бележи стабилизиране.