Макрон се готви за разговор с Путин

Новини
08:38 - 04 Декември 2022
1671
Макрон се готви за разговор с Путин

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че днес ще разговаря с ръководителя на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси. След това в скоро време той ще говори и с руския президент Владимир Путин.

Макрон каза това в интервю за в. "Паризиен", предаде БТА.

Преди това той съобщи за тези свой намерения и пред медиите Ел Се И и Те Еф 1, без обаче да пояснява кога ще разговаря с Гроси.

Разговорите с Гроси, а после и с Путин ще бъдат свързани с въпроси за сигурността около ядрената енергетика в Украйна.

Последният телефонен разговор на Макрон с Путин беше на 11 септември. Междувременно в петък Путин разговаря с германския канцлер Олаф Шолц, който го призова за изтегляне на руските войски от Украйна, за да се намери дипломатическо решение на въпроса.

Пред "Паризиен" Макрон засегна и темата за Иран, като разкритикува лъжите на иранските власти и увери, че е упражнил много твърд натиск над иранския си колега заради неприемливите задържания на френски граждани.

"Много лъжи бяха изречени за задържането на седем французи в Иран. Това са наши сънародници, дошли в Иран, понякога по академични причини или чрез асоциации. Нищо не може да оправдае тяхното задържане. То е неприемливо според нас", каза Макрон и увери, че френската дипломация ще продължи да се бори за тяхното освобождаване. Той подчерта, че е упражнил твърд натиск върху иранския президент, за да бъдат зачитани правата на френските граждани и да може консулски персонал да ги посещава, но най-вече за постигане възможно най-бързо на тяхното освобождаване.