Макрон спира градския транспорт в цяла Франция

За борба с размириците ще бъдат използвани допълнителни средства, предупреди държавният глава

Топ
17:54 - 30 Юни 2023
5312
Макрон спира градския транспорт в цяла Франция

За борба с размириците във Франция ще бъдат използвани допълнителни средства, заяви президентът Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

Държавният глава направи това изявление след антикризисното заседание на правителството.

Макрон приветства "бързата и адекватна" реакция на полицията и осъди използването на драмата за политически цели.

"Социалните медии подклаждат насилието", добави Макрон. Той призова платформи като Снапчат и ТикТок да премахнат материали и потребители, свързани с насилието във френските градове.

Властите на Марсилия забраниха демонстрациите на публични места след снощните протести.

Освен това днес общественият транспорт ще спре от 19 ч. местно време, предаде Ройтерс. Забранена е продажбата на пиротехнически изделия.

Снощи протестиращите във Франция издигнаха барикади, извършиха палежи и използваха пиротехника срещу полицаите, които отговориха със сълзотворен газ и водни оръдия.

Над 875 души са арестувани и най-малко 200 полицейски служители са ранени при опитите за възстановяване на обществения ред при третата нощ на размирици, започнали след смъртта на 17-годишен младеж, застрелян от полицай. Според роднина покойният Наел, чиято фамилия не се съобщава, е бил от алжирски произход.

Около 1900 превозни средства са били изгорени при размириците, подпалени са били около 500 обществени сгради,

включително полицейски участъци и кметства, съобщи ДПА. Само в Париж са били подпалени 934 автомобила и 212 сгради.

Кметът на Нантер Патрик Жари заяви, че страната трябва да се стреми към промени в по-бедните квартали и подчерта, че "в умовете на много жители витае усещане за несправедливост, независимо дали става дума за успехите в училище, достъпа до култура, жилищното настаняване или други житейски проблеми".

"Проблемът става все по-неотложен и изисква спешни мерки", подчерта той.

Британското външно министерство предупреди своите граждани в чужбина, че във Франция от 27 юни насам се провеждат протести и е

възможно на определени места да бъде нарушено движението на транспорта или да бъде въведен полицейски час.

"Мястото и времето на размириците са непредвидими", се казва в предупреждението, в което британците се призовават да следят съобщенията в медиите, да избягват местата, където са започнали размирици и да следват инструкциите на властите.

Берлин следи "с известно безпокойство случващото се във Франция", заяви говорителят на германското правителство Щефен Хебещрайт. Той добави, че засега няма признаци за анулиране на предстоящото държавно посещение на Макрон в Германия.