Макрон търси подкрепа от бившите президенти Саркози и Оланд

ЕС
12:37 - 02 Септември 2024
636
Макрон търси подкрепа от бившите президенти Саркози и Оланд

Почти два месеца след предсрочните парламентарни избори Еманюел Макрон продължава да търси решение на политическата криза.

Днес френският президент Еманюел Макрон приема бившия социалист Бернар Казньов и председателя на партията „Републиканците“ Ксавие Бертран в рамките на консултациите за назначаване на нов министър-председател. Държавният глава ще се срещне и със своите предшественици Франсоа Оланд и Никола Саркози.

Тези разговори са сигнал за ускоряване на консултациите на Еманюел Макрон, които навлизат в заключителната си фаза след 55 дни на политическа криза. Редовно се споменават имената на бивши министри, единият от левицата, а другият от десницата, които да оглавят правителство в тази изключително сложна политическа конфигурация.

Бернар Казньов е този, който откри консултациите, след няколко дни на интензивни спекулации, които изглежда го поставят в позицията на фаворит. Назначаването му на премиерския е „възможност, но не е сигурно“, „това е вариант, но ще трябва да го разгледаме внимателно“, заяви източник, близък до Еманюел Макрон.

След това президентът ще проведе разговори със своите предшественици Оланд и Саркози. Следобед в Елисейския дворец се очаква Ксавие Бертран, също бивш министър и защитник на социалната десница.

Бернар Казньов е заявил пред близките си, че „не подава молба“, но ако отиде в Матиньон /сградата на Министерския съвет, бел.ред./, то ще бъде „по задължение и за да се избегнат допълнителни трудности за страната“. Бившият министър на вътрешните работи по време на атентатите през 2015 г. и министър-председател в последните месеци от петгодишния мандат на Франсоа Оланд „е отговорен човек от левицата, който ще се съобрази с политическата и икономическата ситуация в страната“, се казва още в съобщението.

Еманюел Макрон търси министър-председател, който може да избегне незабавното порицание от страна на политическите сили в Народното събрание. Това е причината той да изключи назначението на Люси Касте, предложена от формациите на Новия народен фронт, левият алианс, който излезе начело на последните парламентарни избори.