Макрон тръгва на обиколка в Африка

Той ще пристигне в Габон на 1 март, за да присъства на среща на върха

ЕС
16:25 - 23 Февруари 2023
1467
Макрон тръгва на обиколка в Африка

Френският президент Еманюел Макрон ще предприеме обиколка в четири държави в Африка следващата седмица, съобщава "Франс прес", позовавайки се на от президентството.

Париж се опитва да противодейства на нарастващото китайско и руско влияние в региона.

Макрон ще посети Габон за екологична среща, след което ще отпътува за Ангола, Република Конго и Демократична република Конго.

Африканската му обиколка идва на фона на нарастващата тревога в Париж предвид все по-голямата роля на Русия във френскоговорящите африкански страни, както и китайският натиск за влияние от няколко години.

Франция и нейните западни съюзници обвиняват частната военна компания "Вагнер", известна с дейността си в Сирия и Украйна, за това, че е активна в Мали и принуждава Париж да изтегли войските си от антиджихадистки мисии и Централноафриканската република.

Париж твърди и че Русия разпространява дезинформация, за да подкопае френските интереси в бившите ѝ колонии.

Макрон ще пристигне в Габон на 1 март, за да присъства на срещата на върха "Една гора", чиято цел е опазването на горите по обширния басейн на река Конго.

След това той ще се отправи към бившата португалска колония Ангола като част от кампанията за укрепване на връзките на Франция с англоговорящите и лусофонските части на Африка.

След Република Конго френският лидер ще завърши пътуването си на 3-4 март в съседната Демократична република Конго, управлявана от Белгия през колониалната епоха.

Макрон открои Африка като свой приоритет през втория си мандат на власт и през юли предприе пътуване до Камерун, Бенин и Гвинея-Бисау.

Заради нахлуването в Украйна той обвини Русия, че е "една от последните колониални имперски сили" и че води нова форма на "хибридна война" в света.

За разочарование на Запада обаче, редица страни в Африка, в опит да запазят интересите си и да останат на дистанция от конфликта, се присъединиха към Китай и Индия, като отказаха да заемат позиция по отношение на руската офанзива.