Макрон увери Зеленски, че Франция ще достави още оръжия

Двамата лидери са обсъдили също нуждите на Киев от военно оборудване

ЕС
11:11 - 10 Юни 2022
3106
Макрон увери Зеленски, че Франция ще достави още оръжия

Френският президент Еманюел Макрон увери Киев, че страната му ще достави още тежки оръжия на Украйна, за да се защитава от Русия, предаде ДПА, като се позова на френското президентство.

В телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски Макрон изтъкна, че Франция е на страната на Украйна, съобщи снощи Елисейският дворец. Двамата лидери са обсъдили също нуждите на Киев от военно оборудване, политическа и финансова подкрепа и хуманитарна помощ.

Франция вече достави на Украйна гаубици "Сезар" и обучи във Франция украински войници как да ги използват. "Сезар" са155-милиметрови самоходни гаубиците, способни да поразяват прецизно мишени на разстояние до 40 километра. Париж изпрати на Киев и няколко противотанкови ракети "Милан". 

При посещение в Киев в края на май новият външен министър на Франция Катрин Колона обяви, че предстои да бъде даден "конкретен отговор" на искането на Украйна да й бъдат доставени по-тежки оръжия.
Френското президентство отбеляза, че Макрон и Зеленски са се договорили да продължат да поддържат контакт, особено във връзка с кандидатурата на Украйна за членство в Европейския съюз - тема, която предстои да бъде обсъдена на Европейския съвет на 23 и 24 юни.