Макрон вгорчава живота на неваксинираните

Политическите опоненти на френския президент го нападнаха заради нетолерантния език

Актуални новини
08:25 - 05 Януари 2022
3276
Макрон вгорчава живота на неваксинираните

Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви намеренията си да направи по-труден живота на неваксинираните срещу COVID-19. Принудителна ваксинация няма да има, но ще бъде ограничен достъпът до социалния живот, каза държавният глава. От 15 януари неимунизираните няма да могат да влизат в ресторанти, кафенета, театри и кина.

Изявлението на Макрон идва на фона на забавяне на гласуването на Закона за зелените сертификати. Той забранява на неимунизирани да участват в по-голяма част от обществения живот. Очаква се документът да бъде приет по-късно тази седмица, но вече разгневи опонентите на ваксините. Президентът на Франция обяви, че е получавал заплахи за убийство заради закона.

Политическите опоненти на Макрон определиха езика, който използва в интервюто, като неподходящ за президент. 

Франция е сред страните с най-голям дял имунизирани срещу COVID-19 - близо 90 на сто от населението е със завършен ваксинационен цикъл. За достъп до обществени места в страната се изисква документ за ваксинация или негативен тест. Правителството обаче иска да премахне втората възможност на фона на бързото разпространението на вариантите Омикрон и Делта.

Пред "Паризиен" Еманюел Макрон отбелязва, че има желание да се кандидатира за втори мандат, но добавя, че ще обяви решението си, когато му дойде времето, а сега иска да се концентрира върху управлението на здравната криза.