Макрон за евентуални войски в Украйна : Не го искам, но може да се наложи

Френският президент казва това след среща с лидерите на Германия и Полша

Актуални новини
10:20 - 17 Март 2024
2254
Макрон за евентуални войски в Украйна: Не го искам, но може да се наложи

Френският президент Еманюел Макрон потвърди в интервю, публикувано снощи от вестник "Паризиен", че "в някакъв момент" сухопътни операции в Украйна с участието на Запада може би ще са необходими.

"Може би в даден момент - не го искам, няма да поема инициатива за това - ще се наложи да има операции на терен, каквито и да са те, за да се противопоставим на руските сили", каза Макрон.

Той е дал интервюто на 15 март, след завръщането си от Берлин, където се срещна с лидерите на Германия и Полша. "Силата на Франция е в това, че можем да го направим", каза Макрон.

В края на февруари след среща със западни лидери за подкрепа на Украйна, той заяви, че "днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски" в страната, но "нищо не може да бъде изключено в бъдеще".

Това предизвика полемика сред европейските му колеги, а българските власти увериха многократно, че страната ни не планира изпращането на войски в Украйна. Много други държави също отхвърлиха възможността за изпращане на свои военни в Украйна.

Думите на Макрон предизвикаха и реакцията на Кремъл, който определи конфликта между Русия и НАТО като неизбежен, ако военните на блока се появят в Украйна.

Преди дни пък руският президент Владимир Путин предупреди, че "ако Полша изпрати войски в Украйна, те няма да си тръгнат", тъй като тя искала "да върне земите, които смята за свои".

"Защото искат да си върнат тези земи, които смятат исторически за свои и които са им отнети от бащата на народите Йосиф Висарионович Сталин и дадени на Украйна. Те, разбира се, искат да си ги върнат. И ако официални полски части влязат там, те едва ли ще излязат", казва Путин в интервю за руски медии.

Украйна не се нуждае от чужди войски на своя територия, заяви по-рано тази седмица украинският президент Володимир Зеленски.