Макрон закичи с орден Юлия Кръстева, напук на ДС-миналото й (видео)

Топ
21:01 - 05 Декември 2021
11291
Макрон закичи с орден Юлия Кръстева, напук на ДС-миналото й (видео)

Президентът на Франция Еманюел Макрон е наградил българската интелектуалка Юлия Кръстева с отличието "Велик офицер на Почетния легион". Това е станало на церемония в Елисейския дворец на 15 ноември 2021 г. Видеоклип с награждаването си публикува самата писателка в ЮТюб.

Предишният френски президент Франсоа Оланд направи Юлия Кръстева "Офицер на почетния легион" през 2015 г. 6 години по-късно настоящия държавен глава Макрон повишава статута ѝ. В речта си Еманюел Макрон многократно напомни за България. Очевидно Франция е простила агентурното минало на видната писателка, която живее и твори в Париж от края на 60-те години на миналия век.

Само преди 3 години репутацията на Юлия Кръстева пострада сериозно, след като Комисията по досиетата я обяви за агент на Държавна сигурност, докладвала на тайната политическа полиция под псевдонима "Сабина". Тя е сътрудничила на 3-о главно управление на ДС и е давала информация за настроенията сред френските интелектуалци, както и за български емигранти. Работата й за тайните служби продължава едва няколко години, след което сътрудничеството е прекратено, тъй като за ДС то е безполезно, става ясно от досието.

Кръстева яростно отрече това да е вярно и заплаши със съд българската комисия. В отговор Комисията по досиетата прие безпрецедентен ход - публикува всички налични документи на сайта си. Те по безспорен начин доказват, че Кръстева действително е била "агент Сабина". До ден днешен не е известно интелектуалката да е завела дело срещу Комисията по досиета.

По темата излязоха доста статии в най-авторитетните световни медии, сред които сп. "Ню Йоркър" и в. "Фигаро", които в общи линии разобличават Юлия Кръстева и посочват, че тя лъже, че не е била сътрудник на Държавна сигурност. Интелектуалката даде няколко интервюта, които обаче бяха доста неубедителни. След това темата слезе от дневния ред на медиите и явно днес е забравена. Президентът Макрон явно не се е повлиял от петната по репутацията на Юлия Кръстева и избра да я закичи с един от най-престижните ордени на републиката.

Вижте видео от церемонията: