Макс Верстапен атакува историята в Мексико

Той може да постави нов рекорд за най-много победи в рамките на един сезон

Спорт
10:48 - 29 Октомври 2023
1992
Макс Верстапен атакува историята в Мексико

Макс Верстапен може и да не спечели квалификацията за Гран При на Мексико Сити, но си остава големият фаворит за победата на пистата „Ерманос Родригес“ по-късно тази вечер. Нидерландецът ще стартира трети, зад пилотите на Ферари Шарл Льоклер и Карлос Сайнц, които си осигуриха изненадваща първа редица.

В днешното състезание Верстапен ще има шанса да постави нов рекорд за най-много победи в рамките на един сезон. Към момента нидерландецът има 15 успеха от началото на годината, колкото постигна и през миналата кампания. Тогава той подобри рекорда от 13 победи на Михаел Шумахер (2004) и Себастиан Фетел (2013), а 14-та му победа дойде именно в Мексико.

В своята кариера Верстапен има общо четири победи на „Ерманос Родригес“, като от 2017 насам той не успя да спечели единствено през 2019, когато бе въвелчен в инцидент още на старта, след което трябваше да прави и допълнително влизане в бокса заради спукана гума. Тогава нидерландецът завърши шести, а година по-късно състезание в Мексико нямаше, заради COVID-19.

До Верстапен на втората редица ще застане бившият му съотборник Дениъл Рикардо, който направи своята най-силна квалификация от завръщането си във Формула 1 в средата на годината. Пети ще потегли любимецът на почти всички фенове по трибуните в Мексико Серхио Перес, който ще раздели третия ред с Люис Хамилтън. Оскар Пиастри и Джордж Ръсел ще разделят четвъртата редица, а топ 10 на стартовата решетка ще допълнят съотборниците в Алфа Ромео Валтери Ботас и Гуаню Джоу.

Очакванията на Пирели са предпочитаната стратегия днес да бъде с едно спиране в бокса с използването на твърдите и средно твърдите смеси.

Състезанието за Гран При на Мексико Сити, 20-ти кръг за сезон 2023 във Формула 1, е предвидено за 22:00 часа българско време тази вечер.