Малайзия и Нова Зеландия зоват за незабавно спиране на огъня в Газа

Свят
11:19 - 02 Септември 2024
489
Малайзия и Нова Зеландия зоват за незабавно спиране на огъня в Газа

Министър-председателят на Малайзия Ануар Ибрахим и новозеландският му колега Крис Луксън призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа и намиране на решение за две държави между Израел и Палестина. Това съобщи агенция Ройтерс.

Обединени сме в призива си за незабавно прекратяване на огъня, привличане на страните около масата на преговорите и намиране на решение за две държави, отбеляза Луксън.

Според Ануар перспективите за прекратяване на огъня в момента не изглеждат обнадеждаващи. По думите му липсва ангажираност от страна на страните, особено Съединените щати, които биха могли да упражнят своето влияние, за да спрат конфликта. Единствената надежда е да ангажираме Съединените щати да заемат по-твърда позиция, добави той.

Малайзия, където населението е предимно мюсюлманско, е твърд поддръжник на палестинската кауза и отдавна се застъпва за двудържавно решение на конфликта между Израел и палестинците. Ануар Ибрахим поддържа добри отношения с политическото ръководство на палестинската групировка Хамас.