Малайзия променя своята "орангутанска дипломация"

Държавата прикани страните, на които ще предложи маймуни да ги оставят в естествената им среда

Свят
14:13 - 19 Август 2024
987
Малайзия променя своята "орангутанска дипломация"

Малайзия прикани страните, на които ще предложи орангутани, в крайна сметка да ги оставят в естествената им среда, предаде АФП. Така страната промени първоначалния си план, предвиждащ животните да бъдат  изпращани като подаръци на държавите, които купуват нейното палмово масло, като част от т.нар. "орангутанска дипломация". 

В плантациите за палмово масло ще бъдат запазени участъци от гори с "висока консервационна стойност", каза министърът на суровините Джохари Абдул Гани, цитиран от малайзийски медии. Тези зони ще позволяват на орангутаните да се движат свободно, да намират храна и да се размножават без намеса от хора или други дейности.

Малайзия обяви през май, че ще изпрати някои от тези застрашени човекоподобни маймуни в страните, които купуват нейното палмово масло, по-специално в ЕС и Индия.

Инициативата предизвика възмущението на природозащитниците, които посочват, че производството на палмово масло води до масово унищожаване на тропическите гори в Малайзия и Индонезия, двата най-големи производители в света.
       
Според Световния фонд за дивата природа (WWF) орангутаните са критично застрашени, предимно от загубата на местообитания заради изсичането на горите, разширяването на селското стопанство, особено на плантациите за палмово масло, и развитието на инфраструктурата.

Инициативата на Малайзия е по примера на дългогодишната "панда дипломация" на Китай, която се състои в предоставяне на емблематичните животни на чуждестранни зоологически градини.