Мълчаливо бдение: Децата на кралицата се събраха около ковчега ѝ (ВИДЕО)

Чарлз, принцеса Анна, принц Андрю и принц Едуард сведоха глави пред покойната си майка

Актуални новини
08:33 - 13 Септември 2022
10177
Мълчаливо бдение: Децата на кралицата се събраха около ковчега ѝ (ВИДЕО)

Крал Чарлз Трети и неговите братя и сестра застанаха на мълчаливо бдение около ковчега на майка си кралица Елизабет Втора в катедралата "Сейнт Джайлс" в Единбург, предаде Асошиейтед прес.

Чарлз, принцеса Анна, принц Андрю и принц Едуард сведоха глави, застанали около дъбовия ковчег. Те останаха там в продължение на около 10 минути заедно с четирима членове на Кралските стрелци с лък, които стояха на стража, въоръжени с лъкове, стрели и колчани.

Докато децата на кралицата стояха на традиционното бдение, процесия от граждани се нареди, за да види ковчега на Елизабет Втора и да премине покрай него. Някои се покланяха, докато минаваха покрай краля, а други преминаваха със сведени глави. 

По време на траурната служба преди това кралицата беше призната за "незаменима в нашия живот през последните 70 години".

Военен гайдар свиреше, докато ковчегът на Елизабет Втора, покрит с кралското знаме, беше пренесен от двореца "Холирудхаус" до катедралата, предаде Би Би Си. Крал Чарлз Трети, облечен във военна униформа, заедно със сестра си принцеса Ан и братята си принцовете Андрю и Едуард, вървяха след катафалката, покрита също и със знамето на Кралските стрелци с лък - символ на кралската церемониална гвардия в Шотландия. 

При полагането на ковчега в "Сейнт Джайлс" върху него беше положена златната корона на Шотландия, инкрустирана със скъпоценни камъни и сладководни перли от шотландските реки, отбеляза Асошиейтед прес.

"Събрали сме се тук в Шотландия, за да изпратим нашия монарх, чийто живот в служба на страната и света честваме днес. Нейната любов към Шотландия беше прочута", каза в словото си преподобния Калъм Маклойд.