Малчугани от цялата страна премериха сили в състезание по лего роботика

В първата надпревара, организирана у нас, победител стана отборът "Робослав" от Димитровград

Новини
12:18 - 07 Юни 2019
2103
Малчугани от цялата страна премериха сили в състезание по лего роботика

Млади конструктори и програмисти премериха сили и знания в Разград в първото издание на състезанието по лего роботика „Робо сръчко“, организирано от ОУ „Васил Левски“ в града.

В надпреварата за създаване и управление на мини-роботи се включиха 58 ученици от Варна, Димитровград, Дулово,Кюстендил, Харманли и Търговище.

Със свои отбори се представиха Частно основно училище „Малкият принц“ Варна, ОУ „Пенчо Славейков“ Димитровград, ОУ „Христо Смирненски“ Дулово, ОУ „Даскал Димитри“ Кюстендил, ОУ „Иван Вазов“ Харманли, ОУ „Св. Седмочисленици“ Търговище.

Форумът бе открит от началника на РУО на МОН в Разград Ангел Петков. Той поздрави младите новатори за знанията, уменията и компетенциите, които демонстрират в заниманията си по роботика и им пожела успех в състезанието.

Празникът на роботиката започна с демонстрации на отбор Qwerty – Razgrad от училището домакин, който не участва в състезанието, но има зад себе си сериозни постижения като шесто място в Международното състезание за млади инженери Москва – 2018 и участие в Европейската олимпиада по лего роботика Атина`2019.

Състезателите бяха разделени в 9 отбора. Според регламента тимовете трябваше да конструират и програмират робот, да го изпратят на мисия с точно определена задача и накрая да пуснат своя „Робо сръчко“ да се състезава по сумо с останалите роботи. Всички етапи на състезанието минаха оспорвано и с висок емоционален градус.

Представянето следеше жури от специалисти - инж. Огнян Обрешков, управител на фирма „Инокс“ Разград, инж. Цвета Куцарова – преподавател в РУ „Ангел Кънчев“ и Евгени Атанасов – специалист по програмиране и електроника от ТУ в София.

Истинска битка настана когато роботите се изправиха един срещу друг в пряка елиминация на сумо тепиха. Продължаваше отборът, чиято машина успее да повали съперника и да го изхвърли от състезателното поле.

Надпреварата спечели отбор „Робослав“ от ОУ „Пенчо Славейков“ Димитровград, второто място взе отборът на „Пилотите“ от ЧОУ „Малкият принц“ във Варна, а трети тимът на „Валяците“ от същото училище.