Малин Кръстев и Асен Блатечки се срещат в "Психокриминале"

Режисьорът Борислав Чакринов поставя комедията в Бургаския театър

Култура
17:37 - 04 Октомври 2023
1937
Малин Кръстев и Асен Блатечки се срещат в "Психокриминале"

"Криминале, но не съвсем. Криминале, примесено с психо." С тези думи режисьорът и директор на Драматичен театър "Адриана Будевска" в Бургас Борислав Чакринов представи на пресконференция най-новото заглавие в афиша на културната институция "Психокриминале", чиято премиера на сцена предстои на 5 октомври. 

Спектакълът е и първата изява на актьора Малин Кръстев в продукция на Бургаския драматичен театър, допълниха от там. В постановката той си партнира още с гостуващите Асен Блатечки и Катерина Борисова, както и с колегите си от постоянния актьорски състав Асен Лозанов, Милена Маркова и Стефан Иванов.

Чакринов допълни, че в пиесата по текст на американския драматург, сценарист и режисьор Сам Бобрик много активно е замесена книгата "Малтийският сокол" на Дашиъл Хамет, която според него е най-добрият криминален роман, написан някога в света.

"В сюжета един писател се опитва да напише криминален роман, който да избяга от клишетата и да е по-добър от "Малтийският сокол", но в края на краищата не успява", поясни режисьорът, цитиран от БТА, и допълни: "Пиесата е ужасно забавна. В същото време и достатъчно сериозна. Без претенции, че ще промени живота на някога, но с достатъчни поводи човек да се посмее, да се позамисли и да се забавлява."

Чакринов каза още, че според него основното предназначение на театъра е да забавлява хората. "Аз никога не съм вярвал много в театъра като катедра. Не вярвам, че театърът може да промени света, но най-вероятно може да го прави по-поносим. Това се опитвам да правим през годините", каза още той.  

Татяна Иванова от продуцентска къща "Вива арте" допълни, че премиерата на "Психокриминале" на софийска сцена предстои на 29 октомври на открита сцена "Сълза и смях", където след това ще се играе всеки месец. "Първите зрители на пиесата извън София и Бургас, които ще могат да я видят, ще са тези в Пловдив, Варна и Стара Загора, след което ще продължим с турнета в други градове", заяви още Иванова.

Директорът на културната институция припомни, че следващата премиера в афиша на "Адриана Будевска" ще бъде пиесата "Хеда Габлер" по текст на Хенрик Ибсен в постановка на Десислава Шпатова и сценография на Александър Шишкин. Тя ще бъде на 24 октомври. 

Друго предстоящо събитие в театъра ще бъде свързано със 100-годишнината от рождението на Апостол Карамитев. В тази връзка на 17 октомври в залата, носеща неговото име, ще бъде прожектиран филмът с негово участие от 1968 г. "Бялата стая".

Преди прожекцията копие на посмъртната маска на Апостол Карамитев, отлята от Димитър Коклин след неговата внезапна смърт по време на снимките на филма "Сватбите на Йоан Асен" и съхранена през годините след това от служителите на театъра Емил Марков и Стоян Караманов, ще бъде дарена официално на Регионален исторически музей - Бургас, където тя ще бъде изложена за посетителите.  

Борис Чакринов коментира също, че с толкова заети актьори, програмата на театъра до края на година, а дори и за началото на следващата, е вече оформена в график, като се запазват дори дати за летния сезон.

"Театърът е едно от нещата, които създават усещането за нормален живот и не ми се иска да влизаме в общия тон на хората, които продължават да казват, че нещо не е наред", допълни още той и заяви, че прогнозите му за това, че възвръщането към нормално темпо на работа и посещаемост ще отнеме много повече време, са се оказали грешни.

"За щастие много бързо успяхме да се върнем към нивото на публика от 2019 г. Смятах, че ще ни отнеме много повече време да възстановим навика на хората да ходят на театър, но е точно обратното - има много по-голям интерес и много бързо възстановихме броя на спектаклите. Тази година година дори са истерично много", каза още Чакринов.