Малина Едрева пред Lupa.bg: Търсим решение за "Топлофикация София", което да не товари потребителите

Актуални новини
13:29 - 27 Октомври 2021
2729
Малина Едрева пред Lupa.bg: Търсим решение за "Топлофикация София", което да не товари потребителите

"Настоятелно искахме среща с министъра на икономиката, за да може да се приемат критериите и "Топлофикация София" да влезе в режима на всички бизнес организации. Така ще може да получи компенсация заради рязкото повишаване на цените на природния газ. Те работят по случая и имат виждания относно това какъв механизъм да се предприеме и срещите ще продължат в следващата седмица", обяви пред Lupa.bg Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет.

"Големият проблем на "Топлофикация София" е, че КЕВР е определящ цените на входа и изхода. Не може като дружество да бъдеш адекватен, когато нищо не зависи от теб. На входа се увеличава цената, а на изхода, до крайния потребител, тя стои една и съща. В същото време цената, която плаща крайният потребител не е социално поносима. Това не са само отделните домакинства, но и всички болници, училища, институции. Затова проблемът на "Топлофикация София" е от национално значение. Този проблем обаче в момента не се разисква, защото сега работим върху кризисната ситуация. Затова основната ни задача сега е да намерим правилен компенсаторен механизъм", обясни Едрева.

По думите й идеята, която беше пусната като решение- "Топлофикация София" да мине към Българския енергиен холдинг, едва ли би се случила. "Най-големите задължения на дружеството са към БЕХ и засега този вариант не се обсъжда. Едно от нещата, за които се борим е в тази ситуация крайният потребител да не бъде ощетен. Държавата трябва да влезе и да регулира случващото се", каза още тя. 

Новият председател на Столичния общински съвет вчера обясни, че Топлофикация в момента купува природен газ от „Булгаргаз“ на цена от 96 лв. на мегават/ч, а продава на своите клиенти топлинна енергия с определена цена на газа от 47 лв. Това е огромна разлика остава като дефицит в дружеството, което няма как да плати пари, които не получава.