Малинов към Борисов: Да се боцнем с руската ваксина, ефикасна е

Политика
23:45 - 16 Ноември 2020
6776
Малинов към Борисов: Да се боцнем с руската ваксина, ефикасна е

Лидерът на русофилската партия "Възраждане на отечеството“ и председател на Национално движение "Русофили" Николай Малинов настоява България да проучи и руската ваксина срещу коронавируса „Спутник - V“. Днес политикът, обвинен в шпионаж в полза на Москва, изпрати открито писмо до шефката на парламента Цвета Караянчева, до премиера Бойко Борисов и до депутатите. Според Малинов у българските власти липсва каквото и да е било самостоятелно мислене на по отношение на ваксината за Ковид 19.

"Нашите здравни власти по никакъв начин не реагират на информацията, че най-рекламираната в Европейски съюз ваксина, тази на Pfizer /BioNTech, още от сега показва недостатък, който може да я направи неприложима в наши условия през следващата 2021 г.", пише русофил номер 1 у нас.

"Буди недоумение съгласието България да получи от ЕК около 13 млн. от договорените от Комисията ваксини. Наши отговорни фактори в здравеопазването сами признават, че това количество е излишно голямо и скъпо за България. За нас е непонятно защо европейското предложение се приема без никакво обсъждане и без никакъв опит ЕК да чуе български аргументи", пита Николай Малинов.

Според него България абсолютно безкритично приема подхода на ЕК да не преговаря с точно определени производители на ваксината. Руската ваксина „Спутник - V“ например показва качества, които по никакъв начин не могат да бъдат преценени като по-лоши от ваксината „Файзер“, смята Николай Малинов, който миналата година бе награден от руския президент Владимир Путин с орден "Дружба".

"Нещо повече руската ваксина показва едно огромно предимство пред ваксината „Файзер“ – тя може да се съхранява при условията на обикновен фризер. Това нейно предимство я прави приложима още сега. Важно е да подчертаем, че България като член на ЕС може да преговаря самостоятелно за осигуряване на ваксина. Примерът с Унгария е показателен", аргументира се лидерът на партия "Възраждане на отечеството“ 

"На 6 ноември официалният представител на Европейската комисия Стефан де Киерсмакер ясно заяви, че нормите на Европейския съюз позволяват на Унгария да има ограничена възможност да закупи руска ваксина срещу Ковид-19 без европейско сертифициране, на собствена правна отговорност. Очевидно е, че това, което е позволено за Унгария, е позволено за всяка страна от Европейския съюз", се казва в откритото писмо до българските власти.

"Изборът на ваксина, била тя една от 7-те, за които ЕС преговаря, или тези, на които ЕС не обръща никакво внимание по геополитически причини – руска, индийска, или китайска, е въпрос на високопрофесионална научна преценка. И не е редно в тази преценка да се намесват никакви политически съображения, защото става дума за живота на много хора.

Призоваваме българските власти да се отърсят от синдрома си на прост изпълнител на европейски указания и използвайки научния потенциал на България да вземат най-адекватното от медицинска гледна точка решение за ваксината за Ковид-19", зове Малинов.

Според него ваксината на Pfizer /BioNTech трябва да се съхранява при температура от – 68⁰ , като всяка отделна доза трябва да се размрази непосредствено преди употреба.

"Конвенционалната логистика за замразени храни, работи при максимум -20 °C и не е подходяща за транспортиране на ваксината на Pfizer. Затова засега германската компания предлага като решение да се използват изотермични контейнери със „сух лед“ (твърд въглероден диоксид). Но дори такова решение е възможно само за големи градове и мегаполиси с къс транспортен срок", привежда още аргументи българският русофил.

Николай Малинов припомня, че председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви: „Смущаващо е, че ще се сдобием с толкова голям брой ваксини и на такава огромна цена“. Лидерът на русофилската партия цитира и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който казва, че „страната ни ще получи прекалено голямо количество ваксини, които няма да можем да използваме“.

"Резултатите от клиничните тестове на „Спутник V“ от фаза 3, с включени 40 000 доброволци, показват 92-процентова ефикасност. До момента Москва е получила заявки за доставка на 1,2 милиарда дози от ваксината от страни в Азия, Южна Америка и Близкия изток. Също така са постигнати предварителни споразумения с Бразилия, Мексико, Индия и Саудитска Арабия. За да отговори на търсенето на чуждестранните потребители, Русия възнамерява да прехвърли технологията в производствени центрове в Индия, Бразилия и Южна Корея, откъдето ще се разпространява ваксината. Индия, по предварителни данни, ще получи 100 милиона дози, бразилският щат Баия - 50 милиона", пише още Николай Малинов.

Според него Унгария, която се ангажира предварително да закупи 6.5 милиона ваксини в рамката на ЕС, до 10 дни ще получи образци и от руската ваксина „Спутник V”. "Първата пратка с образци от руската ваксина ще бъде по-малка и ще бъде подложена на клинични тестове, като през януари ще се внесе голямо количество от руската ваксина. Това означава, че от януари или февруари в Унгария ще започне масовото ваксиниране със „Спутник V”, твърди лидерът на "Възраждане на отечеството“.