Малинов: На президента трябва да се гледа като на почетен председател на "Възраждане"

Политолози прогнозират напрежението между управляващите и президента да ескалира

Актуални новини
12:49 - 04 Септември 2023
1812
Малинов: На президента трябва да се гледа като на почетен председател на "Възраждане"

Президентът напълно изоставя функциите си да бъде обединител, той е като опозиционен лидер без партия. На него трябва да се гледа като на почетен председател на "Възраждане" и бъдещ лидер на нов проект, стъпващ върху руините на БСП. Това каза за "Твоят ден" политологът Светослав Малинов.


Той определи като "интригантска история" твърденията, че Борисов, Петков и Василев са срещали в девически манастир, за да договарят правителство с посредничеството на Алексей Петров. "Преговорите течаха на много места в страната, дори в телевизионни студиа. Решението се взе пред очите на всички, беше мъчително и непопулярно. Видяхме при предните избори нежеланието да се гласува, както и липсата на доверие между партиите", коментира Малинов. 

От своя страна политологът Даниел Стефанов смята, че е възможно при договаряне на коалиция да се използват посредници. "Те дават по-спокойна среда около политическите партии. Между двете коалиции все още няма достатъчно доверие, че да могат да се контролират. Така няма опасност от залитане и защитаване на недемократични интереси. Правителството ще устои - двете коалиции имат интерес от съдебната реформа", заяви той.