Малкият принц от Бродуей донесе красота, доброта и човечност в НДК (ГАЛЕРИЯ)

Изумителна въздушна акробатика, красива музика и танци впечатлиха хиляди малки и големи зрители по време на петте представления на гостуващия френски спектакъл

Култура
12:13 - 16 Януари 2024
3906
Малкият принц от Бродуей донесе красота, доброта и човечност в НДК (ГАЛЕРИЯ)

Малкият принц кацна на планетата Земя и премина през Националния дворец на културата в София, където донесе красота, доброта, обич, човечност и светлина. Тези няколко думи всъщност описват чувствата на хиляди зрители, които в продължение на три дни - от 12 до 14 януари гледаха и почувстваха не само с очите си, но най-вече със сърцата си вечната класика на Антоан дьо Сент-Екзюпери, претворена от френски артистичен екип в постановката на Бродуей "Малкият принц".

Поради големия интерес на българската публика гостуващите артисти изиграха пет представления, които бяха напълно разпродадени и така близо 18 000 зрители съпреживяха красивата и поучителна история на Малкия принц. Малки и големи зрители бяха очаровани от красивата визия, от невероятната хореография, танци, въздушна акробатика и новаторска технология на видео мапинг, които вдъхват живот на книгата и на театралната сцена.

„Вълнуващо и спиращо дъха!”, коментира за спектакъла CNN. „Вечната класическа история вече е превърната в световно грандиозно шоу на живо.” „Зашеметяващ спектакъл”, пише за него "Фигаро", „магическо” и „първокласно” го наричат френските медии.

Продуциран от Broadway Entertainment Group, „Малкият принц” оживя в магичен първокласен театър, в зрелищна и вълнуваща постановка, включваща съзвездие от завладяващи герои, великолепни декори и цветни костюми. Публиката се потапя в модерна сценична продукция, събрала актьори от различни националности, която пленява сърцето и предизвика въображението. Гостуването в София се осъществи, благодарение на компанията BG Sound Stage.

Създателите на „Малкият принц”, са предимно френски творчески екип, носител на множество награди. Ръководен е от режисьора и хореограф Ан Турние, с адаптация на либретото и сърежисура от Крис Мурон, оригиналната музика от Тери Трък, асистент хореография на Ноели Борделе, видео дизайн от Мари Джумелин, дизайнер на костюмите е Пеги Хусет, дизайн на осветлението - Стефан Фрич, звуков дизайн - Тристан Висколиози, видеопрожекция – Етиен Босар, грим и прическа - Кармен Арбуес Миро и реквизит - Орели Гандильон.

Актьорският състав е не по-малко забележителен: Дилън Бароне – Малкият принц, Орелиен Бернаред – Авиаторът, Крис Мурон – Разказвачът, Хелена де Граве – Розата, Фабио Паси - Лисицата, Филипо ди Кроста – Кралят, Мари Менуге – Пияницата, Марсин Джаниак – Фенераджията, Марта Ковалевска – Змията, Уесли Мюлер – Стрелочникът, Ромео Ланглоис - Суетният.

Всички циркови и танцови артисти пленяват с таланта си и красотата на изпълненията, но най-много аплодисменти от българската публика получиха изумителните Дилън Бароне в ролята на Малкия принц и Крис Мурон като Разказвача. Впечатляващ е креативният синтез между различните изкуства. Заедно със своите колеги от Китай, Индия, Полша, Франция, Италия с езика на театъра, балета, киното и на фона на красива музика те разказаха приказката на Екзюпери, които вълнува много поколения и ще продължава да ги вълнува все така силно. Защото както казва и самият автор чрез своите герои: "Ето я моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите."

А за да се потопи във вълшебния свят на Малкия принц, който лети във Вселената и каца на различни планети, човек наистина трябва да се абстрахира от всичко и да се потопи в магичната приказка. Затова преди началото на всеки спектакъл от френския екип любезно се обърнаха към хилядите зрители в НДК: "Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за мобилните телефони." Особено, когато става дума и за един по-интимен спектакъл.

Артистите показаха и удивителна енергия с изиграните 5 поредни представления, а в някои от дните и по две на ден. А накрая приветстваха българската публика и на български с "Добър вечер".

Директорът Ан Турние сподели, че по време на пътуването си „Малкият принц” споделя послания за човечност с многото различни хора и култури, които среща. "Радваме се да донесем неговата история за приятелството, самотата, любовта и грижата за другите и за нашата планета.”

Когато режисьорът Крис Мурон предлага на хореографката Ан Турние идеята да адаптират шедьовъра на Екзюпери в сценична творба, тя веднага си представя хореографията – един полет на Принца от една планета на друга с въздушни и наземни акробатики и танц, героите, които летят, запалващият осветлението, който се поклаща върху летящ стълб, съвременни танцьори в ролята на Розата и Авиатора, Мъжът на суетата, който изразява себе си чрез брейк денс и паркур, крал, изпълняващ класически танц, и т.н.

За търсещата предизвикателства Ан Турние това е възможност да успее да изрази вижданията си за сместването на акробатиката с танците. Може да се каже, че Екзюпери предизвиква не само въображението на всички свои безбройни читатели, но и провокира творческия дух на режисьорите и авторите на спектакъла.

Високата класа на творбата изисква тяхното адекватно отношение и те разгръщат своите възможности, за да направят произведението си истински шедьовър. Сценичната адаптация на книгата става възможна и благодарение на таланта на видеодизайнера Мари Джумелин, който привнася нови сценични решения. Към това се добавят и силно въздействащата музика на Тери Трък, костюмите на дизайнера Пеги Хусет, дизайнера на осветлението Стефан Фрич. Нищо не би могло да бъде същото без звуковия дизайнер Тристан Висколиози, видеопрожекцията на Етиен Босар, грим и прическите на Кармен Арбуес Миро и реквизит Орели Гандильон.

Така, с усилията на много таланти, „Малкият принц” от Бродуей става класически хит. Вече пет години той печели сърцата на публиката с новаторския си почерк и сложна сценична композиция. 

„Аз съм само едно от милионите деца, които бяха погълнати от четенето на тази книга. И тази емоция все още е в мен” – разказва Ан Турние. „Книгата продължава да бъде с мен и в зрелия ми живот. Създаването на спектакъла ми позволи тази емоция отново да оживее с артистите, които обичам. То също така ми позволи да се запозная с нови млади артисти с изключителен талант, а това беше неочакван подарък. Предавайки своята страст към нашия "Малък принц” ние помагаме на възрастните да възвърнат своите детски сърца, а това е най-голямата ни радост.”

„Книгата е шедьовър. Тя е универсална, защото е дълбоко човешка и се отнася за цялото човечество. Убедени сме, чe тази дълбока човечност, тези прости и ясни послание за приятелството, любовта, грижата за другите и за планетата са още по-актуални днес, отколкото в миналото. Сент-Екзюпери е бил визионер”, казва още Ан Турние.

Преди 80 години, през 1943-а в Ню Йорк, се ражда една от най-обичаните и вдъхновяващи книги за деца и възрастни – „Малкият принц”. Това е историята на едно малко момче, един принц, който посещава различни планети в космоса, включително Земята, срещайки различни хора. Чрез тези срещи се разглеждат темите за самотата, приятелството, любовта и загубата. Въпреки подходящия си за деца стил, „Малкият принц” съдържа прочувствени, екзистинциални и философски наблюдения върху живота и човешката природа.

Малката книжка на Екзюпери се превръща в литературен феномен – продадена досега в 200 милиона копия по целия свят, преведена на 300 езика и диалекта, превръщайки се във втората най-превеждана книга в съвременната история на литературата. 

Защото какъвто и човек да си винаги ти е нужна малко доброта, съпричастност и любов.

Вижте още красиви кадри от изумителното представление "Малкият принц", дело на фотографа Виктория Вучева: